четвер, 22 січня 2015 р.

8О РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА

      2015 рік на Полтавщині оголошено роком В.А.Симоненка.
   8 січня 2015 року українці відзначали 80-річчя з дня народження нашого земляка, поета-шестидесятника Василя Симоненка.  Талановитий поет і журналіст за свої 28 років, відміряних долею, встигнув залишити в українській культурі унікальний спадок.
   Дитяча бібліотека розпочала ряд заходів,присвячених цій даті.
 До уваги користувачів бібліотеки було представлено перегляд літератури "Незгасне зоря Симоненка". Для читачів середнього шкільного віку-відео-презентація "Я на світі такий один",на якій діти переглянули фільм про життєвий та творчий шлях  відомого українського поета.






   Мабуть, немає людини, яка б не знала симоненкових закличних слів із «Лебедів материнства»:

Можна все на світі вибирати, сину, 
Вибрати не можна тільки Батьківщину.

Василь Симоненко. 

Василь Симоненко
   Василь Андрійович Симоненко народився 8 січня 1935 р. в с. Бієвці Лубенського району Полтавської області. Мати майбутнього поета – Ганна Щербань – працювала в колгоспі. Батько – Андрій Симоненко – покинув сім’ю, коли маленькому Василькові не було ще й року.
   У 1942 р. Василь Симоненко йде у перший клас. Після початкової школи рік навчався в Єнківській семирічці, а потім перейшов у Тарандинцівську школу, яку закінчив у 1952 р. із «золотою медаллю». Василько був надзвичайно старанним і наполегливим у навчанні: «У класі Вася виділявся серед учнів, по-перше, своїм бідним одягом, по-друге, своїм розумом. Навіть учителі не читали стільки книжок, як наш найкращий учень» (спогад вчительки).
   Вищу освіту В. Симоненко здобув у Київському державному університеті імені Тараса Шевченка на факультеті журналістики. Працював у газетах «Черкаська правда» (літпрацівник відділу культури), «Молодь Черкащини», «Робітнича газета». Навесні 1960 року в Києві був заснований Клуб творчої молоді, до якого активно долучився і В. Симоненко. Учасниками цього культурно-мистецького осередку також були Алла Горська, Ліна Костенко, Іван Драч, Іван Світличний, Василь Стус, Микола Вінграновський, Євген Сверстюк та інші.
   Улітку 1962 р. поета жорстоко побили працівники міліції. Це позначилося на здоров’ї поета. 13 грудня 1963 року Василя Симоненка не стало. Офіційна версія передчасної смерті – рак. Без батька залишився маленький син поета.
   За життя вийшла лише одна збірка поезій В. Симоненка – «Тиша і грім» (1962). Посмертно були опубліковані такі збірки: «Земне тяжіння» (1964), «Поезії» (1966), «Лебеді материнства» (1981), казки «Цар Плаксій та Лоскотон» (1963), «Подорож у країну Навпаки» (1964), збірка новел «Вино з троянд» (1965). У 1995 році Василеві Симоненку посмертно присуджено Державну премію імені Т. Г. Шевченка. 
   


     

Немає коментарів:

Дописати коментар