пʼятницю, 8 травня 2015 р.

ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ

    Продовженням циклу заходів,приурочених 70-річниці Перемоги над нацизмом у Європі та завершення Другої Світової війни, став показ короткометражного відеофільму місцевого краєзнавця М.Торяника "Побег из ада".Переглянувши стрічку,діти дізналися про історію,яка стала поштовхом створення одноіменного пам*ятного знаку, відкритого в 2010 році у нашому місті.



   Друзі нашої бібліотеки сестри Ярослава та Анна Мельник виготовили плакат-спогад " Ніхто не забутий" про свого прадідуся,Бондаря Ф.М.,який воював на фронті,отримав поранення,в післявоєнні роки відбудовував Донбас і повернувся додому у 1948 році.
  Плакат був подарований бібліотеці,розміщений на виставці "І ворог нашу мужність не зборов ".Діти з цікавістю знайомились з книгами,фотографіями.



Символ пам'яті полеглих в Україні, використовується з 2014 року

     Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році.
  Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін, роботу передано для вільного використання з некомерційною метою. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого — кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою зазвичай розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни (1939 та 1945) та гасло «Ніколи знову».

   У березні 2015 року указом Президента України запроваджено День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня. Цей день, а також 9 травня 2015 року, коли відзначатиметься 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, квітка червоного «маку пам’яті» використовуватиметься з гаслом «Пам’ятаємо, перемагаємо».
   Бібліотека для дітей провела майстер-клас по виготовленню квітки червоного маку-символу пам*яті,полеглих в Україні під час Другої світової війни.
   Працівники бібліотеки вийшли на флеш-моб "Ніколи знову",розповіли про виникнення цього символу і подарували його гадячанам.







Немає коментарів:

Дописати коментар