середу, 27 листопада 2013 р.

ГАДЯЧ-ГЕТЬМАНСЬКА СТОЛИЦЯ

   15 листопада Полтавщина відзначила  350-річчя від дня проголошення гетьманською столицею України міста Гадяч. Районна бібліотека для дітей  не залишилась осторонь такої події і провела круглий стіл  на тему "Гетьманство в історії нашого міста"



   З історії нашого міста відомо, що місту Гадяч близько 500 років, що підтверджує карта "Границі Литовської Русі у 1533 році". 1634 року Гадяч отримав статус міста. 16 вересня 1658 року  Іван Виговський  підписав Гадяцькі статті з Польщею.  У період правління Івана Брюховецького (1663-1668) в Гадячі містилися його резиденція та уряд. Місто було столицею Лівобережної України.  У 1648 році Гадяч став центром одного із семи полків Полтавщини - Гадяцького і проіснував  з невеликими перервами до 1782 року. Його першим полковником був Кіндрат Бурляй. По різному правили гадяцькі полковники, але найзнаменитішим із ний став Григорій Іванович Граб`янка, автор відомого козацького літописа.
   Про ці події  та сьогодення міста Гадяч учасникам круглого столу розповіла бібліотекар Конопленко Ю.О. На захід було запрошено місцевого аматора, природознавця, молодшого наукового співробітника музею міста Гадяча Михайла Федоровича Торяника, який презентував користувачам бібліотеки кінофільм "Гадяч".



    Зустріч за круглим столом пройшла в дружній атмосфері. Бібліотекарі прагнули виховати в учнів міської школи №2 патріотизм, людяність, прагнення бути свідомими громадянинами свого міста, своєї Батьківщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар